כולנו יודעים שחשוב, ואפילו הכרחי, להגביל את זמן המסך של הילדים שלנו. ככל שהילד יותר צעיר – כך ההשפעה של החשיפה למסך לאורך זמן היא הרסנית יותר. יחד עם זאת, הדרישות כיום מההורים הן כל כך גבוהות – שזה רק טבעי שמדי פעם נרצה לתת לעצמנו חופש, ולהם זמן מסך. אז איך מאזנים בין טובת בילד וטובתנו שלנו? ואיך מגבלים את זמן המסך של הילד באופן אפקטיבי?
האם יש נזק בחשיפה של ילדים למסכים לזמן ממושך
ישנן מספר סיבות מדוע חשוב להגביל את זמן המסך לילדים. אחת הסיבות היא שזמן מסך מוגזם עלול להוביל לאורח חיים בישיבה, שעלול להגביר את הסיכון להשמנה ולבעיות בריאות אחרות. בנוסף, יותר מדי זמן מסך יכול להשפיע על התפתחותם החברתית והרגשית של ילדים, במיוחד ילדים בגיל הרך.
מכיוון שזמן מסך יכול להגביל את האינטראקציות שלהם עם אחרים ולהפחית את משך הזמן שהם מבלים בהשתתפות בפעילויות גופניות ובתחביבים – עלול להיגרם להתפתחות של הילדים נזק ממשי. בנוסף, מחקרים מוכיחים כי זמן מסך מוגזם נקשר לבעיות שינה ועלול לשבש את דפוסי השינה של הילדים.
האם לאפשר זמן מסך לילדים, ואיך לווסת אותו
אם תאסרו על ילד משהו – סביר להניח שזה הדבר היחיד שהוא ירצה. לכן כדאי לאפשר לילדים זמן מסך, תוך הגבלה ברורה וקביעת דד ליין. ישנן מספר דרכים להגביל את זמן המסך של הילדים:
הגדירו מגבלות על כמות זמן המסך
קבעו מראש כמה זמן מסך מתאים לגילו של הילד, והבהירו את המגבלות לילד בהתאם. לקבוע זמנים נטולי מסך יכול להועיל – למשל במהלך הארוחות או לפני השינה.
עודדו פעילויות אלטרנטיביות
עודדו את ילדכם להשתתף במגוון פעילויות שאינן כוללות מסכים, כגון קריאה, ספורט ובילוי עם חברים ובני משפחה.
בלי מסכים מחדר השינה
חשוב שחדר השינה של הילדים יהיה נקי מהסחות דעת, כולל מסכים (טלוויזיה, טלפון נייד, מחשב וכו').
אנשי מקצוע שיכולים לעזור בתקשורת עם הילדים
דוגמא אחת לאנשי מקצוע שיכולים לעזור בתקשורת עם הילדים בכל הנוגע לזמן מסך היא פסיכולוגי ילדים. פסיכולוגי ילדים יכולים לעזור לילדים ולמשפחות לפתח הרגלי תקשורת בריאים ולטפל בכל בעיה שעשויה להיות קשורה לזמן מסך, כמו קושי באינטראקציות חברתיות או בעיות שינה.
דוגמא אחרת היא יועצת בית הספר, שיכולה לעבוד עם ילדים (וההורים שלהם) על דרך לניהול זמן מסך. בנוסף, היא יכולה לעזור לילדים שמתמודדים עם ההשפעה של זמן מסך מוגזם. למשל, ירידה בביצועים שלהם בבית הספר או על קשיים באינטראקציות חברתיות.
סיכום
לסיכום, אנשי מקצוע יכולים לספק הדרכה ותמיכה כדי לעזור למשפחות לפתח הרגלים בריאים סביב זמן המסך. חשוב שילדים בכל גיל יאזנו את זמן המסך עם פעילויות אחרות, כלומר – לא צריך לשלול מהם זמן מסך לגמרי.