יוצרים רבים בתחומים שונים, מתמודדים עם סיטואציות בהן הזכויות שלהם כיוצרים בתחומם נפגעת. אלו מקרים בהם אנשים עושים שימוש ביצירות שלהם ללא הסכמתם ומבלי לשלם להם על כך. במאמר זה נציג 5 פעולות שעלולות להיחשב כהפרת זכויות יוצרים. אם הזכויות שלכם נפגעו, זה הזמן ליצור איתנו קשר ואנחנו נדאג לעזור לכם.
זכויות יוצרים הן כלי בעל חשיבות רבה העומד לרשות יוצרים בתחומים שונים, בין אם מדובר בזמרים, כותבים, מלחינים, אנשי שיווק, סופרים, תסריטאים, או כל יוצר אחר שיצר יצירה מסוימת ומעוניין להרוויח ממנה. פגיעה בזכויות יוצרים משמעותה, שגורם אחר השתמש בה ללא אישור לצרכי מסחר, באופן ישיר או עקיף, קרי ניסה להרוויח בזכותה כסף מבלי לשלם עליה. ישנן דוגמאות שונות למקרים שיכולים להיחשב כהפרת זכויות יוצרים. בשביל להציג ולהסביר אותן, צריך להבין תחילה את המונח יצירות מוגנות.
מה זה יצירות מוגנות ומתי ניתן לעשות בהן שימוש?
יצירות מוגנות, הן יצירות השייכות לבעל הזכויות עליהן, בין אם זה הגורם שייצר אותן ובין אם זה הגורם שרכש את הזכויות על היצירה. במקרים אלו, לא ניתן לעשות שימוש ביצירה ללא אישור בעל הזכויות.
5 מקרים המוגדרים כפגיעה בזכויות יוצרים
מקרה ראשון – שימוש ביצירה לצרכים מסחריים
לדוגמא, אם בית עסק החליט להשתמש בשיר לצורך פרסומת ללא אישור, אזי שמדובר בהפרת זכויות יוצרים.
מקרה שני – הפצת יצירה ללא אישור
אם אדם פרטי מחליט להפיץ יצירה מסוימת ללא אישור היוצר, אזי שהוא עובר על חוק זכויות יוצרים. דוגמא נפוצה בימינו, פרסום יצירה ברשת, למשל תמונות ללא אישור. במקרה כזה, ניתן להגיש תלונה על הפרת זכויות יוצרים לגוגל במטרה להסיר אותה ממנוע חיפוש, כך שלא יהיה ניתן למצוא את התמנוה.
מקרה שלישי – – פרסום יצירה ללא אישור
נניח אדם יצר יצירה מסוימת והחליט לא לפרסם אותה, אך מישהו החליט להפיץ אותה ללא אישורו, אזי שהוא עבר על החוק.
מקרה רביעי – שידור יצירה ללא אישור
שידור בטלוויזיה, רדיו, אינטרנט או בכל דרך אחרת של יצירה שאיננה מיועדת לפרסום.
מקרה חמישי – תרגום יצירה ללא אישור היוצר והפצת הגרסה המתורגמת.
אם גורם או גוף מחליט לתרגם שיר, ספר או כל יצירה אחרת, ללא אישור של היוצר ולהפיץ אותו, בארץ המקור או בארץ אחרת. כל המקרים שהוצגו כאן, הן הפרות של זכויות יוצרים והיוצר יכול להגיש תביעה כנגד הגורם המפר. במידה והיצירה מוגנת, אזי שבית המשפט יצטרך לקבל את טענתו, בפרט אם הצד הנתבע לא יכול להוכיח שהוא קיבל אישור לבצע את הפעולה שביצע ולמעשה עבר על החוק. אם אתם רוצים לדעת עוד על זכויות יוצרים והפרתן, זה הזמן ליצור איתנו קשר ואנחנו במוקד עורכי דין, נשמח לעמוד לרשותכם.